Kul på innsiden av foten / Hallux valgus / skjev stortå

Kul på innsiden av foten / Hallux valgus / skjev stortå

Hva er det?

Hallux valgus eller skjev stortå oppstår når stortåen blir gradvis mer feilstilt og vridd mot utsiden av foten. Den presser da mot andre tå og kan av og til forårsake en hammertå deformitet i andre tå, fortykket hud og trykksmerter der. 

Med økende skjevhet av stortåen blir også kulen på innsiden av stortås grunnledd gradvis større. Det kan også oppstå økt trykkplager her fra skotøy med økende smerteplager, rød misfarging og hevelse over kulen. 

Økt feilstilling i stortås grunnledd kan over tid også påvirke leddflaten med økende slitasjeutvikling i grunnleddet og dette kan føre til ende mere smerter i dette område.

Smertene kan bli såpass store at det blir vanskelig å skaffe seg sko som passer godt uten å provosere smerter. Daglige aktiviteter kan også bli betydelig begrenset. 

Hallux valgus kan være forårsaket av medfødt feilstilling, bruk av trange spiste sko som presser tærne sammen, bruk av spiste sko med høye hæler, slitasje, leddgikt og småskader.  

Hva kan gjøres med den?

Det er lettest å unngå slike deformiteter eller begrense progresjon ved å bruke breie sko som ikke trykker tærne sammen. Unngå bruk av høye hæler av samme grunn. Finn sko som passer godt og ikke skraper på enkelte steder. 

Man kan også bruke skinner som er spesielt laget for å motvirke skjevhet i stortås grunnledd eller silikonputer mellom første og andre tå. Slike midler finnes på apotek, hos bandasjist, eller kan tilpasses av en ortopedi teknikker. De må selvfølgelig kombineres med bruk av myke breie sko. 

Ved manglende effekt av slike tiltak bør man vurdere kirurgi. 

Hva innebærer kirurgisk behandling?

Det finnes mange forskjellige metoder for å behandle hallux valgus med kirurgi. Det innebærer rettelse av første stråle ved å sage gjennom knoklene og forskyve de slik at man gjenoppretter normal strukturell anatomi. Man kan bruke pinner eller skruer for å holde knoklene på plass mens de gror. 

Noen metoder krever bruk av gips mens andre metoder ikke trenger det. 

Avlastningsperioden er vanligvis 6 uker mens knoklene gror sammen. 

Komplikasjoner inkluderer infeksjon og sårproblemer, manglende tilheling, feil tilheling, nerveskader. Risiko for disse komplikasjonene er likevel veldig lav. 

Hva skjer etter operasjonen?

Du blir vanligvis bandasjert og vi anbefaler at du belaster kun på hælen de første seks ukene etter operasjonen. Du kan bruke en «gipssko» for å beskytte forfoten og gjøre det enklere å belaste på hælen. 

Vi anbefaler også at du holder foten høyt mest mulig (høyere enn hoften eller høyere enn hjertet) de første tre ukene etter operasjonen. Dette hindrer hevelse i forfoten og siving gjennom såret og det blir derfor mindre infeksjons risiko for såret. 

Stingene kan fjernes hos din egen lege etter to uker.

Vanlig sykemelding er 3-8 uker avhengig av type jobb.