Hammertå / klotå

Hammertå / klotå

Hva er det?

En deformitet i de små tærne som forårsakes av en ubalanse mellom de musklene, leddbånd og sener som normalt skulle holde tærne strakt. Typisk blir tåen bøyd bakover i grunnledd og nedover i midtre ledd. 

Over tid, blir disse deformitetene permanente og fører til trykk plager under tåtuppen og bak midtre ledd med utvikling av smerter, fortykket hud og evt. trykksår. 

Faktorer som kan bidra til slik utvikling inkluderer formen og strukturen av foten (for eksempel en tå nr. 2 som er lengre enn stortå), bruk av trange eller for korte sko, høye hæler, mindre skader, andre lidelser slik som avansert diabetes, slitasje i ledd, nervesykdommer og stramme muskler i tykkleggen. Arv er også bidra. 

Hos diabetikere kan slike deformiteter føre til infeksjoner i knokler med fare for amputasjoner.  

Hammertå deformiteter oppstår oftest i andre, tredje og fjerde tå og øker i forekomst med økende alder. De oppstår oftere hos kvinner.

Hva kan gjøres med den?

Man kan unngå slike deformiteter ved å bruke sko som passer godt. Det er viktigst å unngå høy hæler, bruke sko med god nok rom til tærne og bruke sko som kan justeres (for eksempel med skolisser).

I tidlig fase når deformitetene kan rettes ut ved å strekke tærne kan man bruke silikonputer rundt tærne. Silikonputene kan hjelpe å beholde tærne strake og kan muligens bremse utvikling av faste hammertå deformiteter. Silikonputer må kombineres med bruk av breie sko.

Senere, når hammertå deformitetene har blitt helt faste, er det viktigst å bruke myke breie sko som ikke skraper mot baksiden og undersiden av tærne. Om det likevel oppstår smertetilstander og fare for trykksårutvikling må man vurdere kirurgisk behandling. 

Hva innebærer kirurgisk behandling?

Kirurgi for hammertær kan utføres i lokal bedøvelse eller i full narkose. 

Det innebærer at tåen må forkortes ved å fjerne deler av knokler rundt midtre ledd. Av og til er det behov for forlengelse, forkortning eller forflytting av sener rundt tåen. Man må ofte bruke en metal pinne som beholdes inni tåen i inntil 6 uker i mens den gror. 

Hva skjer etter operasjonen?

Det er viktig å holde foten høyt oftest mulig de første ukene etter operasjonen for å unngå for mye hevelse og sårtilhelingsproblemer. 

Du kan bruke en «gipssko» og belaste hovedsakelig på hælen eller flatfot men du må unngå å belaste og rulle på forfoten. 

Sting fjernes etter 2 uker hos din egen fastlege

Pinnen fjernes hos oss etter 5-6 uker. Deretter kan du begynne å belaste gradvis på forfoten. 

Vanlig sykemelding er 2-8 uker avhengig av type arbeid.