Ingrodd tånegl

Ingrodd tånegl

Hva er det?

En lidelse som oppstår på grunn av en unormal interaksjon mellom negleseng og bløtdelen i hjørnet ved kanten av negleseng. Den gjør at neglen vokser innover i bløtdelen på kanten av neglen.

Dette fører til smerter, betennelse og gjentagende infeksjoner. Irritasjonen danner ofte en klump med «grokjøtt» som er ømfintlig, og siver med væske og puss. Infeksjonen kan spre seg i bløtvevet rundt tåen med betydelig økning av smerter og hevelse i tåen. Det blir da veldig vanskelig å gå eller belaste normalt. Lidelsen oppstår oftest på stortå. Er hyppigst hos men og oppstår oftest mellom 15 og 40 års alder

Hva kan gjøres med den?

Neglen og området rundt må holdes rent. Hygiene er viktig for å hindre eller unngå infeksjoner

Infeksjoner bør evt. behandles med riktig type antibiotika. Man kan forsøke å løfte den inngrodde neglekanten fra bløtvev ved å plassere bomullsdotter under neglekanten.

Det finns en japansk metode som bruker små metalkroker som festes under neglekanten for å rette den ut. 

Ved avansert sykdom og hyppig tilbakefall må man bruke kirurgiske metoder. Du blir grundig informert før en evt. operasjon.

Hva innebærer kirurgisk behandling?

Kirurgi gjøres vanligvis i lokal bedøvelse som settes rundt tåen med en sprøyte. Man kan fjerne den del av neglen som er inngrodd med eller uten underliggende negleseng.

Fjerning av negleseng samtidig og bruk av phenol (etsestoff) kan føre til bedre resultater med mindre forekomst av tilbakefall. 

Hva skjer etter operasjonen?

Etter operasjonen blir du bandasjert og du bør holde foten din høyt i noen timer. Du kan gå på flatfot i tilhelingsperioden. Det hjelper å bruke en sko med stiv såle.Bruk grønnsåpebad fra 3. dag etter operasjonen. 

Såret pleier å vær tilhelet innen 2 uker.