Mortons nevrom

Mortons nevrom

Hva er det?

Opplever du intense stikkende, brennende eller sviende smerter under forfoten når du ruller på den? Oppleves det som å gå på en stein? Stråler smertene ut til tærne og oppover mot fotryggen? Opplever du nummenhet og prikking i tærne og forfoten samtidig, som å gå på bomull? I så fall er slike symptomer oftest forårsaket av Mortons nevrom.

En Mortons nevrom er en fortykkelse av en eller flere nerver som forkynner tærne. Fortykkelsen oppstår vanligvis i samme nivå som grunnledd der man ruller over på forfoten. Området overfører flere ganger kroppsvekt med hvert eneste steg og vevet her er derfor utsatt for veldig høy trykk. 

Hvis man buker trange sko, høye hæler og / eller er veldig aktiv (eg. løper mye) kan nervene som ligger i dette området bli inneklemt mellom knoklene og underlaget. De blir irritert over tid og irritasjonen fører til arrdannelser rundt og fortykkelse av nervene. Det blir dermed enda mindre plass for nerven og prosessen fortsetter i en ond sirkel. 

Fortykkelsen fører til en tydelig klump i nerven. Når fortykkelsen oppstår i dette området kalles det et Mortons nevrom. Den oppstår oftest i rommet mellom 3. og 4. grunnledd men kan også oppstå mellom 2. og 3. eller mellom 4. og 5. grunnledd.

Et Mortons nevrom som blir irritert over tid kan bli ekstremt smertefull som beskrevet ovenfor og hindre normal belastning på forfoten. Det kan betydelig begrense vanlige daglig aktiviteter. 

Hva kan gjøres med den?

Når diagnosen er bekreftet er det enklest å forsøke å bruke breie sko kombinert med fotsenger som avlaster trykk rett under tåballen. Effektiviteten av slike behandlinger varierer veldig men er uten komplikasjonsrisiko.  

Ved manglende effekt av riktig skotøy kan man forsøke kortisonsprøyter kombinert med lokal bedøvelse i nevromet. Sprøyter er mest effektive når man bruker ultralydveiledning. Det er likevel ikke alltid varig effekt av kortison. 

Ved manglende effekt av disse metoder bør man vurdere operasjon. 

Hva innebærer kirurgisk behandling?

Siste utvei er å fjerne nerven helt ved kirurgi. Dette er en behandling kun for smerter. Man må regne med å måtte leve med nummenhet i tærne etter at en eller flere nerver er fjernet.