Omvendt Hallux Valgus (Tailor´s bunion)

Omvendt Hallux Valgus (Tailor´s bunion)

Hva er det?

Dette er en deformitet der det oppstår en kul på utsiden ved basis av lilletå. Samtidig peker lilletå innover mot 4. tå betydelig mer enn normalt.

Denne deformiteten oppstår ofte i forbindelse med en sprikefot og kan derfor også finnes i forbindelse med en skjev stortå.

Kulen ved basis av lilletå blir ofte innklemt or irritert av skotøy. Dette kan føre til fortykket hud, en fortykket slimpose, rød misfarging og smerter på utsiden av kulen. Disse plagene er verst ved bruk av «fine» trange spissede sko med høye hæler.

Hva kan gjøres med den?

For mindre deformiteter kan det være nok å bruke myke breie sko som ikke skraper og presser mot huden på utsiden av foten. Det fins også forskjellige typer bandasjer som kan brukes for å beskytte huden lokalt.

Større deformiteter krever en spesialist vurdering og evt. videre behandling med kirurgi.

Hva innebærer kirurgisk behandling?

Kirurgisk behandling av en omvedt hallux valgus innebærer rettelse av aksefeil ved å sage og flytte på deler av knokkelen som stikker ut. Man bruker en metal pinne for å holde delene på plass mens de gror sammen. Målet er å oppnå en smalere fot or en 5. tå som er rettere.

Det er best at slike operasjoner utføres av en ortoped som er rutinert i fot & ankelkirurgi.

Hva skjer etter operasjonen?

Du blir vanligvis bandasjert og ikke gipset etter operasjonen.

Du må unngå å belaste og rulle på forfoten i 6 uker men du kan belaste hælen. Du får en spesial gipssko med stiv såle som gjør det enklere å beskytte forfoten.

Det anbefales å holde foten høyt mest mulig (høyere enn hoften eller høyere enn hjertet) de første tre ukene etter operasjonen. Dette hindrer hevelse i forfoten og siving gjennom såret og det blir derfor mindre problemer med såret.

Du bør bruke krykker de første 6 ukene for å støtte deg.

Sting fjernes etter 2 uker hos din egen fastlege.

Du får tatt et røntgen bilde av foten din etter 5 uker, like før du kommer til kontroll hos oss.

Du får en kontrolltime igjen hos oss etter 6 uker. Hvis alt ser bra ut kan du begynne med fysioterapi opptrening og belaste forfoten inntil smertegrense.

· Vanlig sykemelding er 3-8 uker avhengig av jobben og sårtilheling.